Menu

OvMMedia

Mari Andriessen: ‘De beeldhouwer die zelden tekende bleek een rastekenaar’

Deel 9 over Willem Snitker: Mari Andriessen

“Over de derde tentoonstelling die ik ook memorabel acht schreef Elsevier: “Het zal je maar gebeuren als galerist dat je zo’n ontdekking doet, daar zit iedereen eigenlijk z’n hele leven op te wachten.” Ik zit hier dus op een onbewaakt ogenblik, zoals de meeste momenten onbewaakt zijn. Er komt een dame binnen die ik herkende als de schoondochter van Mari Andriessen. 

Register to read more...

‘Zelden was de opbrengst van mijn werk beter besteed’

‘Zelden was de opbrengst van mijn werk beter besteed'

Deel 8 over Willem Snitker

“Ik heb ook de grafische school gedaan in Utrecht. Dat is voor mij heel belangrijk geweest. Nog steeds voel ik me veel meer graficus dan schilder. Die tekenkant, het grafische, het maken van een oplage, of dat nu voor een krant is of voor de  kleine oplage van een Editie, dat heeft me altijd enorm gefascineerd. 

Register to read more...

Acht latjes en een Snoek

Deel 7 over Willem Snitker: acht latjes en een Snoek

"Als je het hebt over jaloezie in de kunst, dan ken ik dat niet. Ja, bij Gerrit Rietveld, daar voel ik wel een soort kriebel; dat iemand in staat is van acht latjes zo’n prachtige stoel te bouwen. Mijn leraar Mark Kolthoff was bevriend met Gerrit Rietveld en die heeft een keuken ameublement voor hem ontworpen, een uniek exemplaar, een echte Rietveld, door Groenekan gemaakt, dat was zijn meubelmaker. 

Register to read more...

“Een pond veren vliegt niet als er geen vogel in zit”

Bert Schierbeek

Deel 6 over Willem Snitker: Atelier en Galerie

"Toen ik 45 jaar geleden van de gemeente Heemstede dit gigantische pand ter beschikking kreeg, heb ik ook de gelegenheid benut om niet alleen maar dingen te maken, maar ook te tonen, te laten horen en zien. Ik ben heel gauw begonnen met ‘winkeltje’ spelen. Dat was het begin van de Bleeker galerie, mijn eigen museum en concertzaal. Zo is het begonnen en het liep meteen goed. In het land der blinden is eenoog koning. Je had hier verder niets, in Heemstede al helemaal niet. 

Register to read more...

"Men sagh Haerlem bestormen"

Deel 5 over Willem Snitker: Het beleg van Haarlem

"Een van die andere ventwegen die in mijn leven heel belangrijk is geweest, vormend geweest is ook, was in de vroege jaren zeventig. Op een bepaald moment komt hier de net aangestelde directeur van het Frans Hals museum, Dick Couvée, op een mooie voorjaarsdag op mijn atelier langs. Dat vond ik een hele eer, normaal gesproken doet een directeur dat niet. Ik herinner me dat nog heel goed. Dick Couvée, voordat hij directeur van het Frans Hals museum werd, was hij directeur van de historische afdeling van het Rijksmuseum. Hij heeft toen ook de hele verbouwing van die afdeling daar gedaan en daar had hij samen gewerkt met Dick Elffers, die later weer, door zijn vrouw Emmy Andriessen, op mijn pad kwam. Maar goed, Couvée kwam hier omdat hij een tentoonstelling wilde maken die door een kunstenaar was ontworpen. Een kunstenaar die niet voor één gat te vangen was, die ventwegen bewandelde. Hij zei: wij gaan, Het Frans Hals museum en het Historisch archief, de stad Haarlem gaat, een grote tentoonstelling maken in de Vleeschhal en de Vishal op de Grote Markt in Haarlem, op alle beschikbare etages, over het vierhonderd jarig jubileum van het Beleg van Haarlem door de Spanjaarden. Hij zocht een ontwerper die de tentoonstelling vorm ging geven. 

Register to read more...

Log In or Register